Doneaza Acum!

Primele 4 luni ca părinți ai Cristianei Mitu

Vă povesteam într-un articol precedent, că am ales să ne implicăm în îngrijirea Cristianei Mitu, unul dintre copiii de la Fundația Copii în Dificultate. Astfel, timp de 1 an de zile, în perioada ianurie 2019 - ianuarie 2020, compania Varyafin va asigura toate costurile de îngriire necesare pentru Cristiana.
După patru luni, ne-am gândit să vă ținem la curent cu evoluția ei. Cristiana continuă să fie o fetiță veselă, zâmbitoare, cu privirea senină ca cerul, încântată întotdeauna de interacțiunea cu cei din preajma sa. Îi place foarte mult să fie în centrul atenției adulților și încearcă să atragă privirile tuturor făcând multe pozne. Uneori, veselia sa se schimbă brusc într-o stare de indispoziție, moment în care Cristiana începe să plângă și chiar să arunce cu obiectele ce se află în imediata sa apropiere.
Ne bucurăm foarte mult că, cu toate astea, Cristiana își dorește și reușește să își exprime non-verbal dorința de a se juca cu copiii și adulții atunci când îi vede pe aceștia că se joacă în salon. De asemenea, se lasă implicată cu ușurință în cadrul activităților cognitive: dă paginile unei cărți pentru câteva secunde, suprapune cuburi cu ajutor din partea personalului, răspunde la cerere la acțiuni simple: „bate palma”, „mâinile sus”.

Cristiana se recuperează după o operație pe cord deschis
Din punct de vedere medical, această perioadă a fost una dificilă pentru micuța noastră, ea suferind o intervenție chirurgicală pe cord deschis, de corecție a valvei mitrale. Pe toată perioada internării a fost însoțită de personalul centrului, care a fost alături de ea și a încurajat-o să depășească aceste momente grele. Evoluția sa post-operatorie este foarte bună, ea fiind acum alături de prietenii săi, însă trebuie să meargă periodic la controale medicale.
Pe aria de dezvoltare a autonomiei personale, Cristiana primește alimentație diversificată și este hrănită la linguriță. Duce singură la gură bucățele de alimente (pizza, pufuleți), fără a avea abilități de igienă însușite. Igiena personală îi este asigurată de către personalul angajat (baie zilnică, schimbat scutec).
În cadrul ședințelor de kinetoterapie, relaționarea este ușor deficitară, existând momente când nu îndeplinește comenzi, prezintă agitație psihomotrică, fuge din sarcină, este atrasă de lucrurile din jur, vrea să își impună propriul joc.

Cristiana a primit lumina Învierii în salonul său înconjurată de toți cei care o iubesc și o ocrotesc. De asemenea, iepurașul nu a uitat-o și a primit și mici daruri, ce i-au adus zâmbetul pe chip. Ea este tot timpul înconjurată cu multă dragoste și atenție atât de către personalul de îngrijire, cât și de către voluntarii care vin constant în cadrul centrului și desfășoară diverse activităti recreative cu micuții. Cristianei îi plac îmbrățișările chiar dacă sunt venite de la persoane pe care nu le cunoaște; din păcate, în ciuda eforturilor asistenților sociali de a stabili o legaăură cu mama, aceasta încă refuză să îi ofere o îmbrățișare Cristianei.
Fetița s-a născut cu sindromul Down nespecificat, retard mintal sever și hipotomie congenitală. Ea a fost preluată de Fundația Copii în Dificultate în 19 iulie 2017, după ce mama ei, care s-a recunoscut învinsă, a renunțat la ea.

Și tu poți ajuta!

Implică-te pentru oameni - Și tu poți face lucruri mărețe alături de noi. Hai să-i ajutăm pe cei care au nevoie de noi!

TOP