Doneaza Acum!

Cristiana și bucuria zilelor de vară

Revenim cu vești despre evoluția Cristianei Mitu, unul dintre copiii din Centrul Sfânta Margareta din București – Fundația Copii în Dificultate pe care am hotărât, la începutul anului, să o îngrijim. Timp de 1 an de zile, în perioada ianurie 2019 - ianuarie 2020, compania Varyafin va asigura toate costurile de îngriire necesare pentru Cristiana.
Deși perioada anterioară a fost o provocare pentru Cristiana, din punct de vedere al sănătății, ne bucurăm de o bună recuperare în urma intervenției chirurgicale suferite. Recuperarea Cristianei după intervenția chirurgicală este una pozitivă, lipsită de complicații sau repercursiuni în evoluția sa. De asemenea, putem spune că și alte probleme de sănătate au stat departe de ea, permițându-i să se bucure în voie de lunile de vară. Astfel, această perioadă a fost marcată de multiple activități de socializare și petrecere a timpului în aer liber.
Principala activitate de care Cristiana s-a bucurat alături de prietenii săi a fost joaca în mini-piscina din curtea Centrului. Inițial temătoare, puțin neîncrezătoare în noua experiență, după o perioadă în care a observat reacția copiilor a participat cu mare bucurie la joaca în piscină, stropitul cu apă, valurile și jocul cu pistoalele cu apă. Această activitate a devenit, ca și pentru ceilalți copii, una dintre activitățile preferate.
De asemenea, Cristiana a continuat să se bucure și de locul de joacă din curtea Centrului, unde a exersat datul în leagăn și pe tobogan. Acest exercițiu zilnic i-a fost de mare ajutor în experiențele săptămânale de ieșiri în parc alături de voluntarii fundației și studenții aflați în practică. Ca urmare a prezenței voluntarilor și studenților aflați în practica de vară, Cristiana a participat la numeroase activități plastice, ludice și de grup.
Tot în această perioadă, s-a bucurat de petrecerile organizate cu ocazia zilelor de naștere a doi dintre copiii din Centru. A umflat baloane, le-a cântat “La mulți ani!”, a participat cu plăcere la activitatea de face-painting și, desigur, s-a bucurat de gustul delicious al torturilor.

O nouă terapie în căsuța unde este Cristiana

În același timp, aceste luni au fost marcate de începutul terapiei asistate de animale în cadrul Proiectului “Terapeut cu codiță”, proiect ce se desfășoară în parteneriat cu Asociația Terapia Asistată de Animale. Pe parcursul sesiunilor de terapie, Cristiana este foarte curioasă față de cățelușa Happy, însă își menține anxietatea în raport cu interacțiunea directă cu aceasta. În cadrul terapiei se urmărește diminuarea manifestărilor agresive ale copilului, reducerea comportamentului impulsiv, asimilarea de noi informații, reglarea emoțională și diminuarea anxietății manifestată în prezența cățelușilor.
De asemenea, Cristiana a început și programul educational în cadrul căruia a beneficiat de sesiuni de terapie de educație non-formală, sesiuni atât individuale, cât și de grup. Pe parcursul sesiunilor se urmărește asimilarea de noi informații și dezvoltarea de abilități de învățare a diferitelor comportamente sociale, de deprinderi de viață independentă și de conduită.
Cristiana își continuă cu brio programul de terapie cognitiv-comportamentală, reușind să își dezvolte capacitatea de comunicare, diminuarea impulsurilor agresive și să își integreze noi informații despre propria persoană și mediul în care locuiește. Și în cadrul sesiunilor de kineto-terapie se observă o îmbunătățire a relației de colaborare dintre aceasta și kinetoterapeutul centrului, chiar dacă uneori îi este dificil să își mențină motivația în realizarea exercițiilor fizice sau încearcă să își impună propria voință.
Cel mai important pentru Cristiana și ceilalți copii este faptul că aceasta are în permanență alături de ea oameni care îi oferă căldură, iubire, prietenie și sentimentul că se află într-o mare familie!

Fetița s-a născut cu sindromul Down nespecificat, retard mintal sever și hipotomie congenitală. Ea a fost preluată de Fundația Copii în Dificultate în 19 iulie 2017, după ce mama ei, care s-a recunoscut învinsă, a renunțat la ea.

Și tu poți ajuta!

Implică-te pentru oameni - Și tu poți face lucruri mărețe alături de noi. Hai să-i ajutăm pe cei care au nevoie de noi!

TOP